Poglavlje 11: šta je neophodno za konverziju FADN-a u Mrežu podataka o održivosti poljoprivrednih gazdinstava

PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u pripremi predloga aktivnosti i mera potrebnih za konverziju Mreže računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima (FADN) u Mrežu podataka o održivosti poljoprivrednih gazdinstava (FSDN).

U svojoj strategiji “od farme do viljuške”, Evropska komisija je 2021. godine objavila nameru da pretvori FADN u FSDN, u cilju prikupljanja podataka na nivou gazdinstava koji se odnose na ciljeve Zelenog dogovora i druge indikatore održivosti. U tom cilju usvojen je novi zakon. Uredba (EU) 2023/2674 o izmeni Uredbe Saveta (EC) 1217/2009 u vezi sa pretvaranjem FADN-a u Mrežu podataka o održivosti poljoprivrednih gazdinstava usvojena je u novembru 2023. Izmene omogućavaju proširenje obima trenutne mreže koja prikuplja podatke o gazdinstvima u EU da uključe podatke o njihovoj ekološkoj i društvenoj praksi. Sa ovim novim prikupljanjem podataka biće moguće uporediti učinak gazdinstva i dati poljoprivrednicima prilagođene savete i smernice. To će poboljšati održivost farmera, uključujući njihove prihode.

U Srbiji je Sektor za poljoprivrednu politiku u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovoran za pripremu, organizovanje i sprovođenje FADN sistema. Sakupljači podataka, odnosno savetnici iz Poljoprivredne savetodavne službe prikupljaju podatke sa poljoprivrednih gazdinstava i dostavljaju ih bazi podataka FADN. Ukupno 200 sakupljača podataka iz svih delova Srbije prikupilo je podatke sa 1.735 poljoprivrednih gazdinstava za obračunsku 2022. godinu.

Kako bi se procenio nivo promena koje zahteva novo zakonodavstvo EU, uključujući analizu pravnih i institucionalnih nedostataka, ekspert PLAC III projekta radio je sa Sektorom za poljoprivrednu politiku resornog ministarstva. Ekspert Eduard Matvejev je 16. januara na radionici održanoj u Beogradu predstavio novu regulativu i izmene koje je donela. On je rekao da ekonomska dimenzija ostaje osnova u FSDN-u, ali da se dodaju ekološko-socijalne varijable i komplementarne ekonomske varijable. Diskusija o podzakonskim aktima (delegirani/implementacioni akti) će se nastaviti do jula 2024, a glasanje o aktima će biti u septembru 2024. Prva godina prikupljanja podataka za FSDN biće 2026.

Matvejev je takođe predstavio nacrt predloga pravnih i drugih mera potrebnih za konverziju FADN u FSDN u Srbiji, koji uključuju preporuku da se FSDN oslanja na dobrovoljno učešće. Ali, kako je rekao, važno je podstaći poljoprivrednike da učestvuju u FSDN-u korišćenjem podsticaja koji treba da budu utvrđeni u konkretnom planu. Podaci FSDN-a treba da se odnose na poljoprivredne aktivnosti i druge profitabilne aktivnosti direktno povezane sa gazdinstvima kako bi se omogućilo da se pokriju svi relevantni aspekti aktivnosti gazdinstava. Tranzicija će zahtevati jačanje administrativnih kapaciteta, kao i razvoj IT sistema, kako bi se osiguralo da ispunjava zahteve FSDN-a, rekao je Matveev.

Radionici su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva.


Last updated: 26. April 2024. 13:43